KENNY LYNCH – UP ON THE ROOF

De publieke carrière van de zwarte Britse artiest Kenny Lynch duurde meer dan 60 jaar. In die lange periode was hij actief als zanger, songschrijver, producer, acteur, komiek en entertainer. Hij werd op 18 maart 1938 geboren als Kenny Lynch Obe en bleef in al die artistieke hoedanigheden actief tot aan zijn dood op 18 december 2019. Toch zou het ons niet verbazen indien u hem niet mocht kennen want de appreciatie van het publiek voor zijn werk was niet rechtevenredig met zijn tomeloze inzet en doorzettingsvermogen.

Op het onlangs door het Britse retrolabel ’Jasmine Records’ uitgebrachte verzamelalbum “Up On The Roof” krijgen we twintig nummers aangeboden die hem in zijn meest succesvolle periode van 1960 tot eind 1962 in de Britse en Amerikaanse hitlijsten hebben gebracht. Er zijn op deze verzamelaar echter ook enkele nummers te horen die nooit op plaat of op CD werden uitgebracht.

Kenny’s vader Oscar was een zeeman die zijn roots in Barbados had en zijn moeder Amelia was van Brits-Jamaicaanse afkomst. Ze kwamen allebei naar Engeland waar ze huwden en in Cornwall Street, Stepney nabij Londen een familie van elf kinderen vormden, waarvan Kenny de jongste was. Als jonge knaap van 11 à 12 jaar oud trad hij eerst samen op met zijn zus Maxine Daniels die als jazz-zangeres in Londense clubs optrad. In 1956 sloot hij zich aan bij het legerregiment van het ‘Royal Army Service Corps’ waar hij zich ontpopte tot bokskampioen, terwijl hij in diezelfde periode in de Londense wijk Soho als jazz-zanger optrad met lokale muzikanten.

Het was daar dat Sir Thomas Hicks - bekend als tieneridool en rock-‘n’roll-zanger Tommy Steele – Kenny Lynch ontdekte en hem kon overtuigen om te stoppen met jazzmuziek en popsongs te gaan zingen. Het werd de start van een vrij succesvolle muzikale carrière die begon bij het ‘HMV Records’-platenlabel in Abbey Road, Londen. Zijn eerste hit was het door countrymuziek geïnspireerde nummer “Mountain Of Love”. Daarna nam hij een coverversie op van Pee Wee King’s song “Slowcoach” die hem een klein hitje in Engeland opleverde. Er volgden nog enkele door het Amerikaanse commerciële ‘Brill Building’-songschrijverscollectief gecomponeerde liedjes met “”Steady Kind”, “Puff (Up In Smoke)” en “It Would Take A Miracle”.

Kenny Lynch trok naar Amerika waar hij in de ‘Brill Building’ kennismaakte met enkele beroemde songschrijvers als Mort Shuman en Gerry Goffin & Carole King die hem het nummer “Up On The Roof” aanboden, een song die ze voor ‘The Drifters’ hadden gecomponeerd en hen daar later een wereldhit mee lieten scoorden. Voor Kenny Lynch leverde deze coverversie bij zijn terugkeer naar Engeland gedurende drie maanden een top 20-hit op in Groot-Brittannië. Het is nu ook één van de 20 tracks op dit verzamelalbum.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST

1. MOUNTAIN OF LOVE
2. WHY DO YOU TREAT ME THIS WAY
3. SLOWCOACH
4. YOU MAKE LOVE SO WELL
5. SO
6. LOVE ME
7. THE STORY BEHIND MY TEARS
8. STEADY KIND
9. THERE'S NEVER BEEN A GIRL
10. DOLL FACE
11. IT WOULD TAKE A MIRACLE
12. STROLLING BLUES
13. PUFF (Up In Smoke)
14. HAPPY THAT'S ME
15. UP ON THE ROOF
16. JUMP ON YOUR BROOMSTICK
17. CRAZY CRAZES
18. I'M NOT THAT SORT OF GIRL (with Barbara Windsor & Harry Fowler)
19. IT HAD BETTER BE A WONDERFUL LIE (with Barbara Windsor & Harry Fowler)
20. GIVE ME LOVE live (with Tubby Hayes)

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video